Kılavuz
Hiking
Doğa yürüyüşü anlamına gelir ama bunlar günübirlik yapılan doğa yürüyüşleridir ve rotaların zorluk derecesi düşüktür.
Trekking
En az bir gece kamp veya konaklama yapılan, en az iki veya daha fazla gün süren ve hiking’e oranla daha zorlu rotalara sahip olan doğa yürüyüşleridir.
Trekking doğada, genelde gruplar halinde yapılan, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı, hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir.Yürüyüş için uygun ekipman, su ve yeterli gıda alınarak, belirli saatlerde mola verilir ve güzergaha göre yürüyüş yapılır.
Doğa yürüyüşleri anlayışı dünyaya oranla Türkiye’de biraz farklı ilerliyor. Çünkü Türkiye’de çoğu kişi küçük dairelerde veya ofislerde çalışıyor. Yaşanan stres de cabası! Dolayısıyla bizler bulunduğumuz ortamlardan ayrılıp yeni soluklar arıyoruz.
Farklı meslek ve kültürlerden insanların eşit olduğu tek alan doğa oluyor Bunun içinde doğa yürüyüşleri, kamp aktiviteleri , kaya tırmanışı / dağcılık gibi faaliyetler bizleri günlük hayatın temposundan uzaklaşıp doğanın içinde ruhu dinlendirmek, kendimizi keşfetmek zihnimizi ve ufkumuzu açmamıza yardımcı oluyor.
Bu tip programlarda yemek ve konaklama sadece birer araçtır.
Trekking doğa yürüyüşü nasıl yapılır?
Trekking doğa yürüyüşü ekip halinde yapılan bir aktivitedir.
Ekip liderinin yani yürüyüş Lideri önderliğinde önceden belirlenen bir rota ve program dahilinde yapılır.
Önde lider (Yürüyüş Lideri ), arkada ise yürüyüş lideri yardımcısı yani artçı lider yer alır.
Program hazırlanırken seçilen coğrafyanın, iklimin, tarihin ve ekibin yapısına göre tercihler yapılır.
Öte yandan program katılımcıları, uygun zamanda ve yeterli miktarda genel ihtiyaçlar, su, yemek molası vererek ve tehlikelere karşı uyararak faaliyetini gerçekleştirir.
Yürüyüş esnasında tek sıra halinde yürünür. Her üye önündeki ve arkasındaki kişiden sorumludur.
Kimler trekking yapabilir?
Trekking için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Genç ya da yaşlı sağlık sorunu olmayan herkes doğa yürüyüşü yapabilir.
Taleplerden yola çıkarak da ortalama yaş aralığını ise 12-80 yaş arası olarak söyleyebilirim.
İlk kez trekking yapacaklar nelere dikkat etmeli?
Kişi katılacağı programı incelemeli ve Doğa yürüyüşüne öncülük eden yürüyüş liderinin Dağcılık federasyonuna bağlı ve ve Doğa Sporları Kulübü olduğunu ve dağcılık eğitimi almış yürüyüş lideri ve dağcılık eğitim ve belgelerinin olduğuna emin olmalı ehliyetsiz kişiler ile doğaya çıkılmamalıdır.Aksi durumda doğada başına birşey gelince yasal hakları olmadığını anlaması uzun sürmeyecektir.
Parkurun kendisine uygun olup olmadığını kontrol etmeli. Özellikle yaz veya kış yürüyüşü yapılacaksa parkur hakkında detaylı bilgi almalı.
Mevsim şartlarına uygun giysiler seç.
İlk turda yeni malzemeler almak yerine halihazırda da sahip olduğu malzemeler içinden uygun olanı almalı. Çünkü bu sadece bir yürüyüş ve doğa sporu değildir, duygularınızın da açığa çıktığı bir deneyimdir.
Dolayısıyla kişi kendisine uygun olup olmadığını bu ilk faaliyette anlayacağı için eğer devam edecekse yeni malzeme alma işini daha sonrakine bırakmalıdır.
Kış yürüyüşlerinde mutlaka su geçirmez ve nefes alabilen, bilekli bot alınmalı. Ayrıca tozluk (botun üzerine takılarak çamur, toz, kar ve çalıların ayağa zarar vermesini engeller), yağmurluk ve pançoyu da yanına almalı.
Kolay bir parkur seç çünkü bu faaliyeti sevip sevmeyeceği yürüme süresi, yürüyüş hızı, kişinin performansı, beklentisi ve hissettikleri gibi faktörlere göre ortaya çıkacaktır. O nedenle ilk deneme şartları zorlamak dezavantaj yaratabilir.
Takip edilecek yol bilinen bir yer olsa bile programın başlangıç ve bitiş noktaları yürüyüş Liderine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle gitmeden önce yürüyüş lideri den konuyla ilgili detaylı bilgi almalıdır.
Grup olarak gidilen araç parkurun başında ekibi bırakıp bitiş noktasında da alır. Bu nedenle yürüyüş yapacak kişi, parkurun bitiminde kullanacağı yedek kıyafet ve malzemeleri araçta bırakmalıdır. Bu sayede daha rahat ve sağlıklı bir yürüyüş gerçekleştirebilir.
Trekking malzemeleri neler?
Trekking malzemeleri iklim şartlarına, parkurun zorluk derecesine ve coğrafyanın koşullarına göre malzeme seçilmeli.
Malzemeler mevsime göre değişkenlik gösterir bunu da unutmamak lazım. Peki hangi malzemeler olmazsa olmaz?
Bileği saran yürüyüş botu (Altının tırtıklı olması önemli ki kaya, çamur ve otsu bitkilerde tutunabilsin).
Kışlık kıyafetlerin vazgeçilmezi tozluk (Kar, çamur veya suyun bottan içeri girmesini engelleyerek konforlu bir yürüyüşe imkan sağlar).
Yürüyüş pantolonu (kışsa su geçirmez veya kar pantolonu).
Termal tişört, polar veya ikinci üst katman.
Teknik ceket, yağmurluk veya panço (kışlık mont).
Sırt çantası.
Baton, kafa feneri, düdük.
Termos ve su şişesi.
Buf veya şal, şapka.
Güneş kremi.
Güneş gözlüğü (Her mevsim zorunludur. Sadece güneş değil çalıların da göze girmesini engeller).
Not: Kıyafetleri seçerken çabuk kuruyabilen, teri içe çeken, spor için özel üretilmiş kumaşları tercih etmekte fayda var.
Dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Doğada iklim farklı olsa bile gün içinde hava sıcaklıkları çok değişkendir. Bu yüzden ince uzun kollu bir üst katman her zaman bulundurulmalı.
Yürüyüş rotaları şehirden uzak, ve ormanlık dağlık alanlarda olduğu için Tuvalet, yeme içme gibi ihtiyaçlar yürüyüş sırasında doğada giderilir.
Yürüyüşe başlamadan önce henüz araçdayken ise en yakın köy, benzin istasyonu, tesis veya restoran gibi yerlerden faydalanılır.
Bitki örtüsü mevsime göre de farklılıklar gösterebilir. Sık ağaçlık, çalılık, çarşak, açık alan veya bitkisi olmayan kurak alanlar görülebilir.
Yürüyüşe giderken yapılması gereken belki de en önemli şey, lahana gibi kat kat giyinmek.
Bunu yaparken de inceden kalına doğru bir kat sırası olmalı. Örneğin; en altta ince bir tişört, üstüne ince bir gömlek, üstüne bir polar, onun üstüne de yağmur geçirmez bir dış katman gibi. Eğer yürüyüş yaz veya ilkbaharda yapılacaksa bu kat sırasında polara gerek olmayacaktır. Böylelikle sıcakladıkça katları kolayca çıkarmak, üşüdükçe de giymek mümkün olur.
Rotalarda program kültür turlarındaki gibi dakik olmayabilir. Ekibin hızı, ortam ve hava şartlarına göre program uzayabilir veya kısalabilir.Bu yürüyüş liderine ve parkura bağlıdır.
Acil durumlarda neler yapılır?
Doğa yürüyüşü sırasında acil bir durum oluşma ihtimaline karşı genellikle ekiplerin acil durum çıkış noktaları vardır.
Zaten Yürüyüş Lideri sıfatına sahip ve eğitim almışsa yürüyüş liderleri ilkyardımcı eğitimi aldığı için ilk müdahaleyi yapabilecek kapasitedir.
Ardından hasta/yaralı ilk check point yerinden ambulansla alınır.